Katarina Dumić

Kako je sve počelo?

Od malena me privlačio ručni rad, kao što su šivanje, pletenje, kukičanje i vezenje i u svemu tome sam se, kao samouka, oprobala. Unatrag desetak godina zainteresirala sam se za stare narodne upotrebne predmete kojih se sjećam iz djetinjstva, a mogla sam ih vidjeti samo u etno muzejima. Pomalo sam, ali sustavno, počela pretraživati tavane roditeljske, bakine i tetine kuće, pa i tavane kuća ostale rodbine. Našlo se tamo svašta i svi su ti predmeti vapili za obnovom.

Taj problem sam uz podršku svog supruga vrlo jednostavno riješila. Danima smo čistili i bojali stare ormare, škrinje, stolove, tkalački stan, uređivali narodne nošnje, zidnjake, keramiku, uporabne predmete u domaćinstvu, alate i slično. Tu našu etno zbirku koja potječe uglavnom iz Moslavine – mog rodnog kraja pa i iz Lonjskog polja, Posavine i Turopolja izložili smo u našoj kući i tako dobili svojevrsni privatni etno muzej. Svi izloženi predmeti izrađeni su ručno, a neki su stariji više od 100 godina. Odlučila sam nešto više naučiti o tajnama tkanja pa sam pohađala i završila osnovni i napredni tečaj tkanja i izrade narodnog ruha u Etno radionici Čehulić. Proizvodi te radionice imaju certifikat – Izvorno hrvatsko.

Pohađala sam veći broj kreativnih tečajeva u HOBBYCHIC Tea-e Jurković, NB HOBBYART Natalije Borčić i CHEMACO radionicama. Na njima sam ovladala raznim tehnikama robux generator ukrašavanja kao npr. OSP (One Stroke Painting), decoupage, shabby chic i dr. Dio predmeta izrađenih tim tehnikama možete pogledati na stranici “MOJI KREATIVNI RADOVI“.

Moji kreativni radovi obuhvaćaju:

Moja etno zbirka

Moja se etno zbirka, svojevrsni mali “muzej”, nalazi u dvije podrumske prostorije obiteljske kuće u kojoj stanujem. Nastojali smo ih urediti u stilu kakav se je nekada koristio u stambenim prostorima. Tako smo zidove oslikali bojom nanesenom reljefnim valjkom s uzorcima, na kojoj su vidljive nesavršenosti rada majstora, pod oponaša izgled spojenih dasaka i dr. U tako priređen prostor unijeli smo eksponate.

Naši ljudi većinom naž žalost bacaju stare stvari tako da su bili spremni darovati ili prodati starine za moju etno zbirku, porijeklom uglavnom iz Moslavine, u kojoj su među ostalim tkalački stan, preslice, kolovrati, namještaj, staro posuđe, rublje, različite narodne nošnje i slične stare stvari.